Verkeerde bewegingen bestaan niet. Verkeerde houdingen trouwens ook niet. Ik zou niet weten wat een verkeerde beweging of houding is. En toch zijn mensen er van overtuigd dat wij als mens verkeerde bewegingen kunnen maken en verkeerde houdingen kunnen aannemen. Hoe dan?

Daarnaast hebben wij als fysiotherapeuten er ons beroep er van gemaakt om verkeerde bewegingen of houdingen een syndroom te gaan noemen om vervolgens deze te kunnen behandelen.

Nee lekker bezig hoor. Eerst een niet bestaand probleem verzinnen #nocebo, om daarna dit vol te kunnen uitbuiten.

Zo hebben we al de tablet nek, sms duim, de double gamers thumb en per jaar komen er nog wel een aantal bij. Ik heb echter nog nooit gehoord van de NRC/Telegraaf/Volkskrant nek, de Hary Mulisch rug of het Jules Deelder syndroom. Terwijl dit exact dezelfde houding is als bij het lezen van een e-book, tablet of telefoon.

Ik moet wel zeggen dat als iets het verdient om een syndroom naar zich te krijgen vernoemd dan is het wel een krant. Vooral de Telegraaf! Het leest ruk. De kleuren zijn ruk. Een pagina omslaan is ruk. En de inkt geeft af, dus ruk. Daarnaast lees je in het geval van de Telegraaf gewoon de ‘verkeerde’ krant.

Posities, houdingen of bewegingen kunnen niet verkeerd zijn als we ze zelf initiëren. Met een buk-, draai beweging een stekker in het stopcontact steken. Met een strek-, draai-, kantelbeweging iets pakken dat op de achterbank van de auto ligt. Het kan en mag allemaal.

lage rug pijn
Waarom zou je überhaupt langdurig ongemakkelijk doen?

Het enige dat niet kan is dat jij als therapeut iemand wijsmaakt dat bij die beweging structuren stuk gaan. Dat deze bewegingen vermeden moeten worden. Dat hij/zij dat beter niet had kunnen doen.

Ik zeg niet dat iemand bij een dergelijke beweging geen pijn kan krijgen. In het ergste geval kan er inderdaad ook nog wel eens een anatomische structuur aangedaan zijn. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand voor het eerst met rugpijn wordt geconfronteerd bij het strikken van zijn/haar veters en het later een hernia blijkt te zijn.

En dan wat? Nooit meer bukken? Nooit meer veters strikken? De onderste keukenkastjes leeg halen en nooit meer gebruiken? Altijd op blote voeten lopen?

Als we iedereen gaan adviseren die uit een stoel opstaat waar bij het in de rug schiet, maar lekker moet blijven staan, of voor altijd moet blijven zitten. Omdat gaan staan een “verkeerde” beweging is…

Ben je als therapeut gewoon af.

Doe je wat mij betreft niet meer mee.

Het enig dat telt bij een positie, houding of beweging of activiteit is; hoe vaak, hoe lang, hoe zwaar je dat doet. Hebt gedaan? of juist niet hebt gedaan.

Alles komt neer op adaptatie van het lichaam. In flexibiliteit/mobiliteit/lenigheid, kracht, coördinatie, snelheid en uithoudingsvermogen.

Vaak wordt een beweging anders gemaakt omdat er gecompenseerd moet worden voor een gebrek aan een van bovengenoemde motorische eigenschappen. Dat maakt een beweging niet verkeerd. Slechts anders, ten opzichte van de andere zijde, of onze “norm”. Maar die norm zegt ook niet alles.

“zo had ik ooit een patiente die lachend 20 diepe, hoog tempo, TRX-squats achter elkaar kon doen. Echter deed ze dit met volledige valgisatie van de knieën. Toen ik haar vroeg om die knieën uit elkaar te houden, kwam ze niet verder dan knikkende knietjes, quarter squats en heel langzaam bewegen”

De ene beweging was niet beter dan de andere, wel moeilijker.

Dus het maakt mij niet uit hoe goed of slecht hij/zij getraind is. Iedereen is met een progressief trainingsschema weer op dat niveau te krijgen waar hij/zij was voor de klacht, en zelfs beter.
Noem het graded activity, krachttraining of conditietraining. Uiteindelijk gaat het er om dat we júist weer dat gaan doen, dat ooit eens een pijnscheut gaf.

En of dat bukken, draaien, hardlopen, crossfit, schaatsen of een plafond witten is geweest, interesseert me echt helemaal niks. Adaptatie is koning.

Maar leg in ieder geval uit dat het niet komt door een verkeerde beweging. Dus als iemand daar over begint laat hem/haar niet in deze illusie leven.

Nu zijn er óók groepen die denken dat er geld te verdienen valt met mensen juist bloot stellen aan een compleet nieuwe categorie bewegingen. De “Suboptimale”  beweging.

Maar daarover ga ik wel los in een ander blog.

(Visited 326 times, 1 visits today)