Het is zondagmorgen, de Volkskrant ligt op je deurmat. Je kijkt er naar uit om met een lekker kopje koffie de voetjes omhoog, onderuitgezakt op de bank een krantje te lezen. Helaas… je kunt de krant niet oprapen want….. van bukken ga je dood en van knieën op de tafel laten hangen scheuren je kruisbanden.

Het lezen van dit blogje duurt 5 minuten, en zou je mij een lol willen doen om nu je benen op tafel te leggen en je knieën gestrekt laten hangen. Halverwege het blog snap je waarom

Een duo veronderstelde experts op het gebied van anatomie, kinematica en chirurgie maken een boekje over rugklachten, en aan het eind is iedereen als de dood, als dank voor dit epistel, een buiging voor ze te maken.

Lees hier maar.

Ik zeg verondersteld, want met een dynamisch duo van orthopedisch chirurg die ruim vijfduizend operaties uitvoerde én een fysio-, manueeltherapeutische bewegingswetenschapper met 20 jaar ervaring mag je verwachten dat ze hun kennis op orde hebben aan de hand van de laatste inzichten. En dat ze hun patiënten ook op die manier hebben geopereerd en behandeld.

Niet dus. Ervaring staat niet gelijk aan expertise. Daar schreef ik hier ook al eens over. Daarnaast zijn de heren helemaal niet dynamisch. Bewegen (bukken) moet vermeden worden is de boodschap.

Redenatie herniatie

Een chirurg die in een hernia kliniek werkt heeft een hele selectieve populatie, namelijk alleen patiënten met discus problematiek/hernia’s. De enige reden dat mensen naar een hernia kliniek gestuurd worden is als ze een hernia hebben. De kans dat iemand een hernia heeft op het moment dat hij de praktijk binnen “loopt” is dus 80%.

Zie de volgende cirkel redenering:

Patient komt bij hernia kliniek – arts vermoedt (na intake) hernia – arts maakt rug open – arts ziet hernia – arts krijgt bevestiging dat het hernia is – arts opereert hernia – conclusie: discus in lage rug is altijd het probleem bij rugklachten. #cognitievebias #conformationbias

Als meneer niet bewust is van het feit dat hij alleen maar patiënten ziet die specifiek zijn verwezen voor hernia klachten, extrapoleert meneer dit dus naar de gehele Nederlandse bevolking en hebben wij met lage rugklachten dus allemaal een hernia. Statistisch niet mogelijk. #populatiebias

Ik weet niet in welke database ze hebben gezocht, op welke jaartallen of op welk type onderzoek. Maar ze hebben er ruim honderdvijftig doorgenomen, dus dan zal het wetenschappelijk wel goed zijn. Meer is beter. Meer is betrouwbaarder.

Daarnaast is het geven van hun eigen ervaring met rugklachten natuurlijk van uiterst belang om hun geloofwaardigheid kracht bij te zetten. Je weet pas echt hoe je iets moet verhelpen, als je het zelf hebt ervaren. Daarom heb ik als fysiotherapeut al een botbreuk, hernia, ruptuur en hielspoor gehad. Mijn behandelingen zijn uiterst effectief en ik ben enorm betrouwbaar. Maak hier een afspraak.

“Wij weten het ook niet” lage rugklachten

Lage rugpijn is inderdaad een veel voorkomend probleem in de zorg. Hoewel de wetenschap er nog niet in is geslaagd om overal een antwoord op te geven, dat is namelijk onmogelijk, wordt er wel meer duidelijk over de ontstaanswijzen van klachten en het onderhouden daarvan. Deze wetenschap ontwikkelt zich in de loop van de tijd, dus ook de inzichten en behandelmethoden in rug klachten. Zouden de heren ook moeten weten voordat ze met deze middeleeuwse verklaringen kwamen.

Het model dat wij binnen de zorg de laatste jaren hanteren is het biopsychosociaal model. Iets dat de heren blijkbaar (bewust) over het hoofd hebben gezien in de literatuur van de afgelopen jaren. Dit model kan uitleggen waarom mensen tóch pijn hebben, zonder dat daarbij een fysieke structuur aangewezen kan worden. Dat wil zeggen dat er meerdere factoren zijn die meespelen bij het ontstaan, voortbestaan of herstel van de klacht. Zowel biomedisch, psychologisch als sociale factoren. Daarnaast hebben we fenomenen als perifere sensitisatie als centrale sensitisatie. Of kijk dit filmpje.

Dus laten we maar eens beginnen.

Aspecifieke lage rugpijn is inderdaad de term die huidige fysiotherapeuten hanteren, dat dat jargon is vind ik wat vergaan. Zo moeilijk is dit nou ook weer niet te begrijpen. Het heet aspecifiek omdat, wij met ons fysieke onderzoek, niet met 100% zekerheid kunnen zeggen wat er precies pijn geeft in je lage rug.

rugpijn nocebo rugklachten hernia spit

De Discus

Voor een deel kan ik nog met de heren mee gaan in hun verhaal. De rug heeft inderdaad een tussenwervelschijf (discus) met daarboven wervellichamen (corpus vertebrae). De discus bestaat uit water (water) en proteoglycanen (eiwitten), heeft een annulus fibrosus (lamellen), deze lamellen liggen inderdaad kruislings georiënteerd.

Tot hier hebben de heren nog wel een goed verhaal.

De functie van de discus zou niet goed zijn omschreven. Blijkbaar hebben de heren nog nooit gehoord van N. Bogduk of A.H.M Lohman of Panjabi & White. Fundamentele onderzoekers of professoren die vorm en functie van de discus heel goed en veelvuldig hebben beschreven. rugpijn nocebo rugklachten hernia spit

Of gewoon als kruislings liggende lamellen.

Kunnen lamellen kapot gaan?

Ja dat kan, alles kan kapot, ook bot. Maar om dan preventief te gaan gipsen lijkt me wat overdreven. Daarnaast maken de heren een vergelijking met de kruisbanden van de knie. Die kunnen óók kapot gaan, bij een heftig trauma inderdaad, niet als je gewoon je knie buigt of strekt zoals de heren doen vermoeden door de vergelijking in buigen met de rug te trekken. Want als je teveel bukt krijg je schade in je rug, dus als ik mijn knie teveel buig krijg ik schade aan mijn kruisbanden. Niet meer buigen. Niet meer bewegen. Bewegen is ergens goed voor.

Maar het kan toch wel kapot gaan en klachten veroorzaken? Ja dat klopt, alles kan kapot. Maar als het dus aangetoond kan worden spreken we niet meer over aspecifieke lage rugklachten, maar over IDD of hernia. En dan nog hoeft het geen relatie te hebben met jouw pijn. Zo weten wij (zouden de heren ook moeten weten) dat een klinisch beeld op MRI niet altijd in relatie staat tot de pijn van de patiënt. Zo zijn er mensen met hernia’s zonder klachten, en zonder (heeeeele kleine) hernia met veel klachten.

Spit

rugpijn nocebo rugklachten hernia spit

Dus bij elke keer spit heb je schade? Ja! zeggen de heren….. uhm nee dus! Het lichaam is een fantastisch apparaat dat met behulp van het zenuwstelsel, schade wil beperken. Het kan zo zijn dat pijn al optreedt vóórdat er schade is. Om verdere belasting stop te zetten geeft het zenuwstelsel een signaaltje. Pijn. De reactie die er op volgt is dat de spieren in de rug aanspannen om beweging onmogelijk te maken. Daar reageren we nou eenmaal heel goed op. Genot ook, maar dan zou het artikel van de heren er heel anders uit hebben gezien.

Pijn

Hoe erg de pijn is hangt niet af van de grootte van de scheur. Omvang van letsel en intensiteit zijn niet lineair aan elkaar gelinkt. Vrouwen lopen regelmatig met blauwe plekken rond waarvan ze het ontstaan niet weten.. maar pijn hebben ze niet gevoeld. Er is echter wel schade, vandaar die blauwe plek. Daarnaast hebben we de “papercut”, je snijdt je vinger aan een papiertje en dat doet zo ontiegelijk veel zeer dat je er een week last van hebt, een soort mannengriep. Terwijl het maar een heel klein sneetje is. Wil je meer leren over hoe pijn kan ontstaan, kijk dan even naar dit filmpje van Lorimer Moseley.

Onderuitzakken is goed

Je knie vergelijken met je rug is dom. Een knie is een scharniergewricht, je rug niet. Een knie heeft geen tussenwervelschijven, geen ruggenmerg en geen wervellichamen. Het zit niet eens in de buurt van je rug! Behalve als iemand een knietje in je rug geeft. En doorhangen met knieën en rug mag. Lekker doen, ongegeneerd, breeduit en asociaal hangen, heerlijk! In de bus, de wachtruimte, de voetbalkantine. Gemeentes maken er hele hangplekken voor, met subsidie geld, dus dan moet het wel goed zijn.

Hangen 2.0

rugpijn nocebo rugklachten hernia spit discus
En als je dan even doorloopt dan verdwijnt de pijn in je knie, loop je weer normaal, ben je vergeten dat je net in de eindstand van je knie hebt gezeten en vanavond ben je weer lekker aan het sporten. Pijn tijdens strekking van de knie bij het hangen? Ja vast. Schade? Blijkbaar niet, want na 5 passen loop je weer normaal, en ‘s avonds heb je weer 100kg gesquat, dus nee, geen schade! Niks kapot, geen kruisband ruptuur, geen meniscus letsel, geen binnenband gescheurd en geen operaties. En dat na 5 passen lopen!!

Bewegen is dus echt het beste medicijn. OMG! Dat moet in de krant, uhm nee, dat is saai, we doen wel een artikel met achterhaalde, puur biomedische verklaringen en een hoog nocebo gehalte, dat scoort zo lekker.

rugpijn nocebo rugklachten hernia spit

Sowieso snap ik niet waarom je lamlendig tv kijkt. Wat is lamlendig tv kijken überhaupt? Ik kijk gewoon tv (Netflix). Als je geen zin hebt in tv kijken maar je moet van je vriendin, dan doe je dat vast lamlendig. Maar als niemand je dwingt, waarom zou je het dan doen? En onkruid wieden… ga op 3 hoog wonen, neem elke dag de trap, goed voor je rug en je hebt ook geen last van onkruid.

Hoe vaker, langer en verder je bukt… Hier gaan ze even heel snel voorbij aan de werkelijke oorzaken van blessures omdat het niet past binnen hun verhaal. Namelijk frequentie, duur en intensiteit. Een getrainde rug kan meer hebben, maar daarvoor moet je wel bewegen. Uiteraard opbouwend in intensiteit, duur en frequentie. Het liefst buigen, draaien, strekken en een combinatie van die dingen want: Elke beweging wordt pas echt sterk als je die beweging maakt! Training is specifiek! Als je nooit bukt, ben je niet sterk in die beweging, dus is het logisch dat je daar klachten mee kunt krijgen. Use it or lose it! Maar uiteindelijk worden al die kruislings liggende lamellen kapot gemaakt door buiging… aldus de heren. Dus niet meer bewegen, beperk je activiteiten, trainen is nergens goed voor.

rugpijn nocebo rugklachten hernia spit

Verkeerd zitten bestaat niet, te lang zitten wel. Tenzij je bij de bloemist bent voor een half volkoren brood, dan zit je verkeerd.

rugpijn nocebo rugklachten hernia spit

Maar vooral niet bukken en draaien, want een beweging níet maken, is waar een atleet heel erg sterk door is geworden, zei geen enkele trainer ooit! Niet het hangen, maar het passief zijn is de reden.

Dikke Tip

Tot slot weten de heren nog wel een positieve wending te geven aan dit drama van een artikel door een paar tips te geven. Let op!

rugpijn nocebo rugklachten hernia spit

Nee, staand afwassen is voor debielen. Technologie dient de mens zodat we leukere dingen kunnen doen. Daarnaast is 45 minuten voorovergebogen bij het aanrecht staan in statische positie terwijl je het 5 gangen diner met de hele familie schoon boent naar mijn idee niet de beste oplossing voor een rugklacht. Vind het gewoon lang. Ga lekker bukken en omhoog komen, heel dynamisch, veel beweging, heerlijk, na 10 minuten klaar, dan lekker hangen op de bank met een wijntje en oerhollandse gezelligheid, of Netflix.

Angst voor beweging zorgt voor onderbelasting en minder sterke kapsels, banden, ligamenten, botten en spieren. Daarnaast moeten we een hartig woord met de heren spreken over het torenhoge nocebo gehalte van deze tip. Hier praat je mensen een trauma aan.

autorit rugpijn nocebo rugklachten hernia spit

Niet kwetsbaar, wel stijf. Te lang gezeten. Dus stap gewoon en normaal uit en beweeg. Volgens de richtlijn van deze heren duurt een rit van Groningen naar Scheveningen een week, met al die pauzes, en wandelingen tussendoor. Het voorzichtig uitstappen alleen al duurt 5 minuten.

slapen rugpijn nocebo rugklachten hernia spit

Wie slaapt is heel goed bezig! In plaats van een bodykussen knuffelen zou ik lepeltje-lepeltje liggen met mijn geliefde. Nu alleen nog een oplossing voor m’n paralyse d’amour. Zeggen dat je moet slapen met een bodykussen, die de heren toevallig óók verkopen, is een verkooptechniek waar Amazing Mike (tell sell) van in z’n graf zou omdraaien.

lendensteun rugpijn nocebo rugklachten hernia spit

Iedereen kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Of een schouder klopje. Maar beide keren helpt dat je niet van de pijn af op die locatie of überhaupt letsel te voorkomen. Frequentie, duur, intensiteit en je huidige belastbaarheid zijn nog steeds de meest aanwijsbare schuldigen voor je blessures. Daarnaast heb je geen Audi a6 gekocht om vervolgens een zwemslurf in je rug te drukken.

Wat moeten wel dan wel geloven?

Gelukkig had de telegraaf wél een heel interessant artikel over lage rug klachten. Gebaseerd op een drieluik wetenschappelijke publicaties in het vaktijdschrift The Lancet. Waarin ze nocebo creërende, activiteit vermijdende, biomedisch verklarende en beeldvormende techniek verheerlijkende (behandel)methodes even kortstondig om zeep helpen. En deze bevindingen worden ondersteund door 35 tot 40 internationale bewegingsonderzoekers. En daar horen “ervaringsdeskundigen” Iprenburg en Elkhuizen niet bij!

ervaringsdeskundige tips oorzaak rugpijn nocebo rugklachten hernia spit
Dikke onzin. Niet kopen, too long, did not read. Goed voor in de openhaard.

Conclusie

Luister niet naar ervaringsdeskundigen uit de krant, op instagram, van facebook of tl;dr blogjes van zichzelf humoristisch vindende therapeutjes. Lees minder Volkskrant (zeg dat abonnement op), beweeg meer.

ps. Liggen je voeten nog steeds op tafel? Hoe voelen je knieën? Pijnlijk? Haal dan je voeten van de tafel… sta op en loop. Voelt het goed na een paar passen? Top! Je hebt net met beweging je knieën genezen.

(Visited 7,435 times, 1 visits today)