Mocht je een fysio/manueel therapeut hebben die vindt dat je rug scheef staat, dan is hij degene die ze niet allemaal op een rijtje heeft en dan heb ik het uiteraard niet over zijn rugwervels maar over z’n bovenkamer.

“scheef staan’ is het meest gebruikte verklaring van therapeuten om een behandeling aan de wervelkolom te kunnen verantwoorden, maar het is het grootste kutargument dat er bestaat.

Het argument ‘je staat scheef’ en daarom heb je pijn in je rug is een drogreden. Vaak is er wel een antalgische (pijnvermijdende) houding te zien als gevolg van de rug klacht, maar is “scheef staan’ niet de veroorzaker van die pijn.

Het aanhalen van dit argument om vervolgens een manipulatie (kraken) toe te passen waarbij het vaak gepaard gaat met een ‘krakje’ in de wervelkolom bevestigd voor de patiënt het idee dat er iets ‘scheef’ zat, dat nu weer ‘recht’ staat.

En hoewel jij denkt dat je scheef stond omdat je een ‘krakje’ hoorde toen de therapeut een behandeling deed en daarbij zei dat je nu weer recht staat,

‘is zijn verantwoording krom, jouw rug niet’

Resultaat: een patiënt die rugpijn altijd zal associëren (lees ff het eerste stuk) met een wervel die scheef staat en weer terug ‘gekraakt’ dient te worden en zelf geen controle heeft over zijn rug. (bron)

De feiten:

  • Er stond niks scheef. dus valt er niks recht te zetten (bron)
  • Er kan überhaupt niks ‘scheef’ komen te staan in de rug vanwege de ontzettend sterke ligamenten om de wervelkolom heen zoals: anterior longitudinale ligament, posterior longitudinale ligament, supraspinale ligament, interspinale ligament, ligamentum flavum.
  • Er kan überhaupt niks verplaatst noch recht gezet worden in de rug door een manipulatie.(bron)

‘Je gedachte is scheef!’

Een fysio- of manueel therapeut die jouw rug ‘recht’ kan zetten moet je wantrouwen. Dit geldt trouwens ook voor de osteopaat, chiropractor of anders genoemde dan wel (en deze categorie is nog erger) zelfbenoemde therapeuten.

De informatie die je krijgt is krom, onjuist, verbogen en verwrongen.

Als je wervel echt scheef staat, dan heb je waarschijnlijk een dwarslaesie en dan sta je niet,

‘Dan zit je’

‘In een rolstoel’

Als je ooit bij een fysio- manueel therapeut komt die dat zegt, rechtsomkeer en de deur uitlopen, anders krijg je wel scheve verhoudingen maar niet in je rug.

Ik heb het niet over aangeboren wervelkolom afwijkingen of een spondylolisthesis.

Ik heb het ook niet over een Scoliose want dat is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom en zelfs dan sta je niet scheef.

Er ontstaat een bocht in de wervelkolom en deze draait om zijn eigen as. De term scoliose komt uit het Grieks en betekent verkromming. Kort gezegd is het een kromme rug, maar ook dan staan alle wervels driedimensionaal en zijdelings nog steeds boven elkaar zodat je hoofd bovenop je romp zit en niet in je oksel.

Het gaat in dit blog om de personen zoals jij en ik die wel eens last van hun rug krijgen door wat voor oorzaak dan ook en daarvoor hulp zoeken bij een therapeut.

In de volksmond ook wel spit, acute lumbago, of door de therapeut a-specifieke lage rugklachten genoemd, waarbij het laatste al aangeeft dat er geen anatomische structuur (spier, pees, kapsel, gewricht e.d.) kan worden aangewezen voor jouw pijn, of dat één wervel in jouw rug ‘scheef’ staat en teruggezet moet of überhaupt kán worden door een therapeut.

Ik zal niet ontkennen dat je klachten hebt. Ik ga ook niet ontkennen dat een manipulatie z’n plaats heeft in de behandeling van een klacht en dat dat best het probleem zou kunnen verhelpen.
Ik wil alleen de illusie de wereld uithelpen dat iemand je ‘recht’ zet, zodat wij als beroepsgroep geen onzin verkopen en we elkaar recht in de ogen kunnen aankijken.

‘een manipulatie is gewoon een manipulatie’

Iemand vertellen dat hij scheef staat, werkt trouwens averechts. Je praat iemand een ‘ziektebeeld’ aan waardoor de persoon “gebukt’ zal gaan over het geloof in zijn/haar ’zwakke’ rug. (bron)

Deze personen zullen voorzichtiger gaan bewegen in hun dagelijks leven, vermijden zware lasten te dragen uit angst dat hun rug “scheef” kan gaan staan en elke 6 weken naar een therapeut gaan om weer gecorrigeerd te moet worden. Als jij om de 6 weken weer gecorrigeerd moet worden dan is dat dus blijkbaar niet de oplossing voor jouw probleem (omdat je na 6 weken weer terug komt) en lijkt mij dit het moment om een ander plan van aanpak te gaan hanteren.

Het zijn misplaatste opmerkingen van een therapeut en de enige die gecorrigeerd dient te worden is de therapeut…. met harde hand…. tegen z’n bakkes.

‘Kappen met die onzin!!’

Als het menselijk lichaam daadwerkelijk zo fragiel zou zijn, zouden we met elke schouderduw tijdens een potje voetbal een dwarslaesie kunnen oplopen, zou je niet 150kg kunnen squatten omdat je “wervel”, of nog zo’n leuke, je SI-gewricht eruit schiet.

Zo zou je niet de 100 meter sprint kunnen lopen onder 10 seconden omdat de belasting van het been waarop je landt soms wel een impact van 3 maal lichaamsgewicht (bron) kan zijn en dan hebben we het nog niet eens gehad over de afzet van datzelfde been en wat voor explosieve trekkrachten dat heeft op de rug.

Ik kan het de cliënt/patiënt niet eens kwalijk nemen dat zij met deze verklaringen voor hun rugpijn mijn praktijk binnenkomen, zij zijn immers niet de expert op het gebied van fysiologie en bewegen. Dus als een paramedicus tegen jou hen dat je scheef staat, tsja, hij zal het wel weten.

Het is de therapeut die graag wil dat jij afhankelijk van hem bent zodat hij elke 6 weken verzekerd is van inkomen. Dit gebeurt bij honderden mensen, er gaat geen dag voorbij dat ik dit argument niet hoor. Dat zijn echt heel veel mensen die afhankelijk zijn gemaakt van de zorg, geen wonder dat lage rug klachten zo’n enorme kostenpost is voor de maatschappij.

Dan is nog de vraag of het de therapeut is die een soort Godcomplex heeft en zichzelf als genezer van jouw rugklachten ziet, dat hij degene is die jou normaal laat functioneren in deze maatschappij of dat hij daadwerkelijk gelooft dat je een wervel fysiek “recht” kunt zetten.

Welke van de 2 triester is weet ik niet…

(Visited 3,494 times, 2 visits today)