# update 28-02-2019 Ook het KNGF vindt dat stickers plakken géén fysiotherapie indicatie is.

Het seizoen is weer los gebarsten en ik kan geen sociaal kanaal meer openen zonder #hooikoorts in m’n gezicht gesmeten te krijgen.

De engelsen noemen het hay fever, wat meer op een begroeting lijkt naar iemand die ziekjes oogt.

Hey! Fever?

En als de mens wat ziekjes is, dan is daar een oplossing voor. Zo kunnen we hooikoorts bestrijden met G&T, medicatie, zoenen, vaseline op je bakkes smeren (tip 3), of…. medical tape.

Zoenen werkt, want ik heb geen hooikoorts. G&T drinken werkt, want ik heb geen hooikoorts, wel elke dag hoofdpijn.

Medical tape helpt (misschien), maar werkt niet. Want hoe je het ook interpreteert, tape geneest en voorkomt niet.

Wetenschappelijk onderzoek

Een snelle zoekactie op het onderzoek leidt naar de site van fysiotape.nl waar ze hun eigen onderzoek hebben gedaan.

hooikoorts tape
hooikoorts tape

Dit is dus een onderzoek dóór fysiotape, de verkoper van Curetape®, door de docent bij fysiotape, tevens auteur van het boek Medical taping dat 25.000 keer is verkocht. Hier claimen ze 84% verlichting in de klachten. Gevalletje conflict of interests? Maar gelukkig zijn wij fysiotherapeuten erg kritisch en evidence based practice gericht, dus wij nemen dit soort resultaten niet zo maar over.

Oh nee toch niet, we zijn massaal gaan knippen en plakken.

Daarnaast zijn er nogal wat factoren die invloed uitoefenen op de uitkomst van dit onderzoek, zoals tegelijk met de toepassing van de tape, medicatie nemen, het weer, het natuurlijk beloop. Of schaamteloos op het evaluatie formulier lekker suggestieve informatie geven.

hooikoorts tape

Dus als je die extra tape ook nog even aanlegd, ben je sneller door je rolletje heen en moet je nieuwe kopen. En als je de cursus volgt, het boek koopt, en alleen met Curetape® tapet heb je nog meer effect. Hier afrekenen graag.

En….. dikke spoiler alerthooikoorts tape

Hoe duidelijk wil je het hebben?

Verwachtingen

Als ik voldoe aan de verwachting van de klant door te tapen omdat hij/zij heeft gehoord dat dat werkt, dan heb ik al 50% winst bij m’n behandeling, los van het feit dat de tape daadwerkelijk iets zou doen. Dit geldt ook voor dry needling, manipuleren, massage, acupunctuur, cupping, aura’s uitlijnen en foamrollen.
En als we in het vak lekker alleen blijven voldoen aan de verwachtingen van de patiënt, zouden we nooit van klachten afkomen maar mensen zorg afhankelijk maken.

Baat het niet, dan schaadt het wel

Sowieso wel in de portemonnee. En zoals een collega mooi verwoordde, “als we het vak reduceren tot ‘ik heb het gevoel dat het werkt’ de fysiotherapeut alle bestaansrecht echt wel heeft verloren”.
Zijn we zo geil op de kick van de klik? Zijn we zo angstig voor ‘als ik het niet doe, dan gaan ze naar de buurman’?

Ik weiger. Ik zeg dat ik het niet doe, en dat ik ook niet weet waar ze dan naar toe moeten. Ik weiger door te verwijzen naar iemand, voor iets dat niet werkt. Een kind een kus op de knie geven na een val helpt ook, maar dat gaan we als vakgroep toch ook niet toepassen bij kinderfysiotherapie? Ja, ‘maar al zal het verlichten? is dat niet voldoende “evidence”?’. Nee.

hooikoorts tape
hooikoorts tape

Maar ik zie toch dat het werkt, Dat mijn patient er baat bij heeft. Ik denk dat we hier kunnen spreken van confirmation bias, of misschien wel argumentum ad ignorantiam.

Gratis zorg, mij ‘n zorg..

De vraag is, valt dit onder een fysiotherapeutische indicatie, of niet? Want sinds wanneer vallen allergische reacties onder het verbeteren van het bewegingsapparaat? Gaan we nu ook behandelingen doen bij gluten allergie, wespensteken, pinda allergie of intolerantie van nachtschade groenten?

Valt het niet onder een fysiotherapeutische declaratie, dan mogen wij niet declareren, doe je dat wel, ben je wat mij betreft meer betrokken met je bankrekening dan mensen helpen.

Laat je ze zelf betalen? Wees je dan bewust dat je mensen geld afhandig maakt voor iets dat voor 50% werkt, in 50% van de gevallen. Dit ruikt naar oplichting, en oplichting is strafbaar. Je vraagt bewust geld voor iets dat misschien, toevallig en mogelijkerwijs werkt. Dit is gebruik maken van de cliënt die niet beter weet. Jij als klinisch redenerend therapeut zou beter moeten weten.

Populair

Dat iets aantrekkelijk en populair is, wil niet zeggen dat je het gelijk óók moet toepassen binnen je praktijk. Dan blijven we als vakgroep trends achterna rennen en het vak verlagen tot het niveau van SBS6. Dat iedereen zégt dat het werkt, wil niet zeggen dát het ook werkt, maar dat in ieder geval de marketing goed heeft gewerkt.

Als handigheidje heeft fysiotape ook al vast een dikke poster voor je gemaakt zodat je die in de praktijk kunt ophangen. Een mooie poster bij de fysiotherapeut die luidt; hooikoorts-taping “in deze praktijk succesvol is toegepast”.

Dat de toepassing succesvol is geweest, wil niet zeggen dat de werking ook heeft plaats gevonden. Ik leg mijn hand ook wel eens op een knie, maar om dan een poster te maken met “handoplegging in deze praktijk succesvol toegepast” vind ik wat overdreven.

Het meest grappige is even googelen op “hooikoorts tape“, waarbij je zeker tientallen resultaten krijgt. Verander je de zoekterm naar “hey fever tape” dit slechts 5 hits geeft. Blijkbaar werkt hooikoorts tape alleen in Nederland?!

Evidence based practice

Hetgeen dat mij het meeste stoort is dat mensen (lees: therapeuten) zijn vergeten op welke 3 pijlers EBP is gebaseerd en dat deze alle 3 onderdeel uitmaken in de keuze van de behandeling. Dat we niet aan cherrypicking kunnen doen omdat de uitkomst ons niet bevalt. Dat we dus niet 1/3e van de pijlers bewust kunnen weglaten en lekker blijven doen wat we al 40 jaar hebben gedaan omdat 2/3e ook voldoende is (is het dus niet).

Dat er minstens een rationale moet zijn waarom de tape zou kunnen werken, die verder gaat dan dat de therapeut ziet dat het werkt en de klant zegt dat het werkt. Enige vorm van klinisch redeneren ontbreekt volkomen in deze situatie. Deze manier van blackbox behandelingen zijn we echt wel ontgroeid.
blackbox

De heer R. Ostelo heeft daar boeken over heeft geschreven, die jij voor je master MMT moet leren. Dus laten we alsjeblieft niet doen alsof Raymond (ja, ik mag Raymond zeggen) er geen verstand van heeft en het afdoen als ‘een mening van een hoogleraar’.

Conclusie

Het valt niet onder fysiotherapie. Cliënten niet tapen. Zelf lekker goedkope sporttape laten kopen bij de action, en youtuben maar!

ps: geen affiliate sponsoring door Action en waarschijnlijk ook niet door fysiotape.

(Visited 1,971 times, 1 visits today)