“ik weet precies wat ik moet doen, dus dan doe ik dat’

– Zei (bijna) geen enkele patiënt ooit.

Je therapeut mag dan kennis hebben wat blessures betreft en daarnaast een arsenaal aan technieken/trucjes hebben om te behandelen maar er is maar één persoon verantwoordelijk voor het slagen van de behandeling en dat ben jijzelf.

“oefeningen vergeten, oefeningen werken toch niet, geen tijd, druk druk druk, ik heb toch wel volledig getraind”

Maar wel verwachten dat de therapeut de volgende behandeling het ineens beter maakt.

Zo werkt het niet.

Een therapeutische behandeling is alleen van waarde als er belemmerende omstandigheden zijn in het herstel van de klacht. Al het andere kan de “natuur” prima zelf doen.

Het doel van een behandeling is altijd het weer normaal proberen te bewegen nadat duidelijk is geworden dat het ook geen kwaad kan. Een groot deel van fysieke klachten verdwijnt weer als men rust houdt en daarna geleidelijk de fysieke belasting hervat en uitbouwt. Alleen al deze bewustwording kan op vele klachten worden toegepast binnen de fysiotherapie.

  • Jij als therapeut hebt hier de eerste verantwoordelijkheid om je patiënt niet afhankelijk te maken van je trucje, maar te informeren van de fysiologische processen, laten inzien van eigen gedrag en fysieke inspanningen voorafgaand aan de klachten.
  • jij als klant hebt hier de verantwoordelijkheid om niet te geloven in het trucje dat alleen jouw therapeut kan toepassen, maar bewust bent in eigen aandeel van het ontstaan én herstel van de klacht.

Waarom denk je dat therapeuten afspraken maken en dan vervolgens oefeningen met je gaan doen? Niet omdat wij dat nou zo leuk vinden, wij hebben wel wat beters te doen dan staan kijken hoe jij bezig bent.

Ervaring leert dat als we iemand naar huis sturen met 1 oefening deze slechts een de eerste twee dagen wordt gedaan en daarna wordt vergeten, er geen tijd voor is of wordt afgedankt omdat “het toch niet werkt”. Met zo’n instelling blijf je zwakzinnig.
We noemen het oefeningen, maar zie het als training. Ik ken geen atleet die met 1 keer trainen de top heeft behaald, dus ook jij niet.

Dus als we dan een afspraak maken en er als een gestapo-officier bovenop staan te kijken dan weten we zeker dat jij wat doet.

Zo nemen we jou de verantwoordelijkheid uit handen, zijn wij degene die je klachten verhelpen en kan jij iemand de schuld geven als het niet heeft gewerkt.

Lekker afhankelijk blijven, moet jij weten.

(Visited 224 times, 1 visits today)