In de huidige maatschappij is iedereen expert, en als iedereen expert is, dan is uiteindelijk niemand dat. Zo weet iedereen tegenwoordig adviezen te roeptoeteren hoe je je spaarpot voor je oude dag moet veilig stellen door óf zelf te sparen óf een te huis kopen. Of dat je niet moet vaccineren om dat je daar schadelijke gevolgen van ondervindt, zoals de mazelen en polio. 

Zo mag ik ook een ‘expert opinion’ hebben over beide onderwerpen zonder dat ik deel uitmaakt van beide populaties. Zo was ik zzp’er die een verplichte pensioenregeling had. Daarnaast heb ik (denk ik) geen kinderen om legitiem deel uit te maken van de discussie, die bepaalt wat het beste/slimste zou zijn om te doen voor kinderen, wat betreft vaccineren. #alsikkinderenzouhebbenzouikvaccineren

In beide gevallen gaat de discussie over een paar zaken. Wat is de juiste feitelijke informatie betreffende het onderwerp? Moeten we iets afdwingen met verplichtstelling?

Laat ik beginnen met het antwoord op de tweede vraag.
Ik moet niks. Zodra ik dingen moet, ben ik bijvoorbaat al tegen. Deze aversie tegen moeten is begonnen in mijn vroege jeugd en aangewakkerd door de huidige samenleving waarin verplichtingen de overhand hebben. 

De ontwikkeling van een individu stopt, waar de verplichtingen beginnen.

Slim persoon

Dus als de overheid ergens zegt dat wij iets moeten, dat ben ik er al op tegen, ook al ben ik het volledig eens met de achterliggende reden. Maar dan zou ik het wel doen. Want als een verplichting betekent dat we allemaal profiteren, nu of later, ben ik voor.

Ervaring wijst uit dat als mensen iets zelf moeten regelen dit niet gebeurd, wat de hele aanleiding was voor de verplichting in eerste instantie, maar dat kleine feitje zien de tegenstanders als fake news. Uiteindelijk draait de maatschappij weer voor de kosten van deze “ik kan dat toch zelf wel bepalen” roeptoeters.

Goed argument

Want zo is dat nou eenmaal geregeld in sociaal Nederland. Dus als jij besluit om geen pensioen op te bouwen, omdat je keuzevrijheid belangrijker vindt, en na je 67ste als zwerver wilt gaan leven, wie denk je dat er dan voor de kosten van jouw leed optreedt? 

Juist…. Solidair Nederland. Iets waarvan jij dus geen onderdeel uitmaakt omdat je vindt dat je alles zelf mag beslissen, vervolgens niet de verantwoordelijkheid daarvoor neemt, maar wel graag van de sociale voorzieningen gebruik wil maken. 

kutsmoezen
Ik ben wijs genoeg, maar hier heb ik een kutsmoes voor

Nee lekker verantwoordelijk, ondernemend Nederland. Bij de vierde reden van boven om geen pensioen op te bouwen, ben je lui, niet ondernemend, toon je geen verantwoordelijkheid, dus profiteur.

Voor de zzp’ers

Oók was een van de geopperde adviezen, investeer in een huis, dan heb jij je oude dag financiën geregeld. Dus ik ben gaan rekenen. En ik ben gymdocent geweest dus verder dan 30 leerlingen kan ik echt niet tellen. 

We hebben in Nederland ongeveer 1 miljoen zzp’ers. Dat betekent dat ze 1 miljoen huizen moeten kopen, of laten bouwen. In deze huizenmarkt (lol), en als zzp’er (lol). 
Als bovenstaande foto laat zien dat 50% niet eens het pensioen kan betalen, hoe ga je dan een huis kopen?
Als je als zzp’er nu een woning huurt, waarom heb je überhaupt niet iets gekocht? Want kopen is toch een betere investering dan huren? Wat ben jij voor ondernemer.. jemig.

Als je als zzp’er al een koopwoning hebt, dan doe je het als zzp’er ten eerste heel goed omdat je een tweede huis kan kopen/bouwen, ten tweede waar ga je nu wonen? Of ga jij je woning verhuren? Want twee huizen onderhouden met de huidige tarieven fysiotherapie lijkt me erg onwaarschijnlijk, tenzij je vals speelt, dan mag je niet zeuren. 
Daarnaast ga je er gemakshalve vanuit dat iedereen die een woning koopt deze weer met winst kan verkopen om zo de oude dag te bekostigen.

Loonslaven

Dus je moet zelf iets regelen.

Voor de therapeuten in loondienst… Iedereen heeft een pensioenregeling, waar normaal gezien je werkgever aan bijdraagt. Nu niet.  Als die er wel zou zijn dan is jouw werkgever niet blij als deze opeens ook een bijdrage moet leveren aan jouw pensioen. Je weet wel, vanwege de lage tarieven. Dus mocht dit ooit in de toekomst geregeld gaan worden, verwacht geen loonsverhoging.

ook loonslaven ondernemen geen actie

Dus verplichting werkt, en moet naar mijn mening blijven. Maar in Denemarken mag je nog kiezen welke. Wel zo fijn voor de keuzevrijheidsstrijders. 

Lees hier het hele verslag

Levensverwachting

Iedereen hoopt dat zij/hij zeker nog zo’n 20 jaar leeft nadat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Maar omdat we naarmate we ouder, ook dikker en dommer worden, vandaar ‘pens’ i ‘oen’, willen we ook minder inleveren op deze standaard van leven. Dus heeft iemand berekend wat dat ongeveer kost.

Is meer dan 30

€ 600.000,-. Succes met het verkopen van je rijtjeswoning voor die prijs. En zelf sparen heeft dus ook geen zin.

Maar gelukkig is daar de AOW die nog ongeveer €800,- zakgeld aan je geeft omdat……. Wat? Nee? Echt? Holy F*ck? Mind Blown! We daar een solidair systeem voor hebben ontwikkeld dat iedereen betaalt voor de AOW van de pensioengerechtigden. Draagvlak heet dat. Of wil je ook soms keuzevrijheid voor welke mensen je wel en niet wilt betalen?

De hele reden dat zo’n systeem werkt is als iedereen meedoet, net als bij vaccinaties. Dekkingsgraad heet dat. En die ligt nu al heel wat lager dan die van de gemiddelde vindicat student(e).

Daarom zou het iedereen sieren dat waneer je keuzevrijheid krijgt, je verantwoordelijkheid neemt. Of misschien afstand doet van de sociale voorzieningen die je dus zelf getracht had te moeten regelen. Dan wel een stap terug doen in de standaard van leven. Je niet verschuilen achter de solidaire regels “ja, maar ik heb hier recht op, want ik leef in Nederland”. Want dit is precies de reden dat we dus verplichtingen krijgen. Niet betalen, wel handjes ophouden.

Of vraag het een expert.

(Visited 206 times, 1 visits today)