Het alternatief

Alternatieve zorg

Het is 2017 en alternatieve zorg wordt nog steeds vergoed vanuit een (duurdere) aanvullende zorgverzekering.

Belachelijk!

Fysiotherapeuten die een alternatieve behandelwijze ernaast doen, ook belachelijk!

Hoe kun je het wetenschappelijk onderbouwd werken (fysiotherapie) combineren met een methode die in de wetenschap onderuit wordt gehaald.

Ja mevrouw u heeft last van de knie, dus we gaan krachttraining doen om de knie belastbaar te maken, er is aangetoond dat dat het beste werkt tegen knie klachten. Ik prik ook nog een paar naalden in uw oor, neus en kleine teen want dan gaat de energie goed stromen in uw lichaam.

‘Hoe ik dat weet? nou het bestaat al 3000 jaar, dus het zal wel werken toch’

Dit soort drogredenen worden steevast aangevoerd om niet-bewezen wijsheden van evidentie te voorzien.

Zelfs het KNGF doet een flinke duit in dit zakje door dit soort wichelroedetechnieken te accrediteren in het KNGF??

En ook de Zorgverzekering maatschappijen van Nederland doen lekker mee want er valt grof geld te verdienen aan de merkwaardige handopleggerij praktijken.

Ze stimuleren het zelfs door dit jaar de vergoeding van chiropraxie te verhogen, wat een signaal lijkt te zijn dat deze stikstofgas implodeerders goede zorg leveren.

ontzettend teleurstellend is dat ZV’s bij fysiotherapie effectieve behandelingen willen zien obv. evidentie uit de wetenschap maar dit met een lagere vergoeding waarderen per zitting dan alternatieve, niet-bewezen effectieve zorg?

Hoe dan??

Het gaat mij niet om de hoogte van de vergoeding, maar over de dubbele standaard die de ZV’s hanteren in de waardering van “zorg”.

Evidente voor chiropraxie is nihil. Het werkt somatisering van klachtenbeeld in de hand en de evidentie die er is, is van het kaliber “wij van wc-eend adviseren wc-eend”.

Ze hebben geen verslagleggingsplicht, worden niet geauditeerd o.b.v. behandelingsindex, HKZ of plus audit.

Plus audits zijn er niet, want niet nodig, want evidente ontbreekt, dus verrichtingen t.b.h.v. einddoel slaan nergens op. Komt u over 6 weken weer terug want dan staat u weer scheef, want —> somatisering, want komt nooit van klachten af.
Komt uiteindelijk bij de fysiotherapeut, want het werkte niet, want somatisering, en dan mag ik er 8 behandelingen aanbesteden, want behandelindex, want persoon is verprutst door alternatieve ‘zorg’.

dank je wel.

En nee dit is geen pleidooi voor fysiotherapie in de basisverzekering, in tegendeel. dit is een pleidooi voor de zorg die de waardering dient te genieten om mensen met adequate, effectieve en wetenschappelijk bewezen behandelingen, van klachten te verlossen.

(Visited 201 times, 1 visits today)