De reden van deze blog is dat ik met regelmaat mensen spreek waar fysiotherapie niet voor heeft gewerkt, en dat is zacht gezegd, heel jammer.

Het is daarom belangrijk om even wat duidelijk te scheppen over wat fysiotherapie is, en wat het vooral niet is. Fysiotherapie is namelijk geen interventie. Fysiotherapie is geen behandeling. Fysiotherapie is geen methode.

Fysiotherapie is een beroepsgroep.

Wanneer iemand zegt fysiotherapie te hebben gehad voor zijn klacht, heb ik nog steeds geen flauw idee of die persoon een zinnige behandeling heeft gekregen voor zijn klacht.

Aangezien de keuze van het type behandeling de effectiviteit bepaald, lijkt me niet meer dan logisch dat we daar kritischer naar gaan kijken. Want,

Is er educatie gegeven, getaped, geprikt, gemanipuleerd, getraind, gemasseerd, gemobiliseerd, geflost, ge-myofascialreleased, ge-VR’d, gepsycholoogd (ACT, EMDR, BEPP, CGT, NLP), gemindfullnessed, ge-echood, geschockwaved, ge-EPTE’ed, ge-cupped, ge-iastm’ed, ge-Mulligand, ge-Maitland, ge-Cyriaxed, ge-Mckenzie’d. Ik heb geen idee?

Daar ligt toch echt de sleutel tot succes. Want een nek manipuleren bij knieklachten, je dikke teen tapen bij hoofdpijn en kurkuma suppletie voorschrijven bij SAPS, zijn echt hele nutteloze behandelingen.

Daarnaast maken fysiotherapeuten steeds meer uitstapjes naar gebieden waar ze weinig tot niks vanaf weten, en vinden ze zichzelf tegenwoordig ook “expert” op het gebied van slaap, darmen, voeding (diëtetiek), vitaliteit en depressie. In hetzelfde consult geven we daar óók nog adviezen over en therapieën in. Terwijl we in de opleiding fysiotherapie daar echt niet (slechts ter kennisgeving) voor zijn opgeleid.

Dus ik heb geen idee waar fysiotherapie nu uit bestaat?!

De term fysiotherapie zegt niks. Fysiotherapie an sich is niet effectief. Fysiotherapie zelf doet niks.
De (herhaaldelijk) getoetste (en meest effectief bevonden) interventie die de fysiotherapeut toepast bij de veronderstelde diagnose/hypothese doet dat wel, of niet. Daarom heeft verder studeren wel zin! Wat inzichten veranderen, constant.

Daarom ontwikkeld onze beroepsvereniging richtlijnen, gebaseerd op gedegen onderzoek dat in de buurt komt van wat in 95% van de gevallen werkt. Zodat jij niet elke avond alle nieuwe onderzoeken zelf hoeft te lezen en te beoordelen op hun validiteit.
Maar blijkbaar vinden we dat niet belangrijk, want volgens een onderzoek uit 2019 krijgt maar 63% van de cliënten de aanbevolen therapie, 81% krijgt therapie die niet aan wordt aanbevolen of afgeraden en maarliefst 43% van de cliënten krijgt therapie die wordt afgeraden, omdat het klinklare onzin, kwakzalverij of therapie vol met nocebo’s is.

Daarom zijn sommige (fysio)therapeuten pannenkoeken, en andere niet.

Mijn domein

Therapeuten/mensen die adviezen geven over iets dat buiten hun domein valt zijn altijd pannenkoeken.
Zo hebben we al 15 miljoen voetbal coaches of 1 miljoen #fitgirls die weten hoe jij moet afvallen en over je depressie moet komen puur door eigen ervaring en een 6 maanden trajectje te hebben gevolgd en 44 tante Ria’s die een 3-daagse cursus creatief met kruiden hebben bijgewoond, voor al uw vermoeidheidsklachten.

Mijn adviezen:
Klant: Wat moet ik eten om aan te komen? Ik: Weet ik niet. Vraag een diëtist.
Klant: Welk supplement moet ik nemen? Ik: Weet ik niet. Vraag een diëtist.
Klant: Is dit het medicijn dat ik moet nemen voor hartritmestoornissen? Ik: Weet ik niet. Vraag je cardioloog.
Klant: Wat werkt tegen hooikoorts? Ik: Weet ik niet. Vraag je huisarts.
Klant: Wat moet ik eten om af te vallen? Ik: Weet ik niet. Vraag een dietist. Maar ik denk minder…

Wat is fysiotherapie dan wel?

Wat cliënten nodig hebben is de interventie die herhaaldelijk is getoetst door de wetenschap en effectief blijkt te zijn voor hun klacht/aandoening.
Wetenschap ís praktijk, het is slechts een steekproef uit een populatie, met bepaalde eigenschappen, maar dat zijn geen fictieve poppetjes, maar echte mensen, dus echte therapie, met echte resultaten, dus praktijk.

Die interventie kán gegeven worden door een fysiotherapeut, maar ook door een andere paramedici/therapeut/trainer die daar de juiste kennis/kunde/bevoegdheid voor bezit en waar het binnen zijn domein ligt.
En soms/uiteindelijk kan de interventie ook geheel zelfstandig uitgevoerd worden, als de patiënt dit in de interventie is aangeleerd. Want zelfmanagement is altijd het doel.
In een ander geval moet je erkennen dat jij niet de expert bent op dat gebied, waarna je een verwijzing geeft voor een andere therapeut. Want dát is effectieve en efficiënte zorg leveren.

of zoals onze vakbond het zegt

Zo spreek onze vakbond over beweeginterventies, klinisch redeneren en onderbouwing vanuit kennis van (bio)medische wetenschap, bewegings- en gedragswetenschap met een westerse rationale, en actuele wetenschappelijke inzichten, methodieken en technieken. HA! cupping… (huilend emoticon)

Als mensen met chronische lage rugklachten alleen maar gemasseerd worden door collega fysio’s, dan hebben ze geen fysio nodig, maar een sportmasseur. En een personal trainer.

Mensen hebben géén recht op een behandeling van een fysiotherapeut…

Waar ze recht op hebben is een zorgprofessional die weet wat hij doet, en waar zijn grens ligt.

Wat voor vakgroep zijn wij?

Langzaam is ons vakgebied een ballenbak geworden van allerlei zin, onzin én hypes om maar “vooraan” te lopen in de zorg. Zonder daarbij rekening te houden met de effectiviteit van de interventie zelf.

We doen maar wat, claimen vervolgens een effect, omdat iemand tevreden het pand verlaat of tijdens het traject opknapt. Maar hebben wij (of het middel) dat wel gedaan?

(Denken te) zien dat iets gebeurd, is géén bewijs van het geclaimde effect of werkingsmechanisme. Zien dat de horizon recht is, is geen bewijs voor een platte aarde. Zo hoeft jouw interventie helemaal niet effectief te zijn (zie foto hieronder). En weten we allemaal dat hooikoorts tape niet werkt.

Het is niet altijd post hoc ergo propter hoc.

We zijn een lachtertje aan het worden, omdat we op elke trein springen die maar een beetje hip is en klachten lijkt te bestrijden.

Ik ben laatst geblokkeerd in een online discussie omdat ik kanttekeningen zette bij de effectiviteit van omega-3 supplementen en de rol van ‘voedingsdeskundige’ die fysiotherapeuten aannemen.

Blijkbaar is kritisch zijn naar de eigen beroepsgroep iets dat niet wordt gewaardeerd. Fijn zo’n beroepsgroep….?

Nu vind ik het nemen van supplementen voor eigen gebruik geen probleem, iedereen mag doen met zijn/haar lichaam wat hij/zij zelf wil. Drugs, alcohol, shakes, paleo, intermittent vasten, low carb-high fat of andersom.
Maar wij als beroepsgroep zijn niet opgeleid om dieet adviezen te geven. Daarom werken we multidisciplinair. Dus al zou het supplement werken, dan nog geven we geen voedingsadviezen, maar verwijzen we door naar de diëtist. Omdat wij niet weten wat de indicaties en contra-indicaties zijn van supplementen bij een populatie die al gezondheidsklachten heeft.

Daarnaast is het voorschrijven van hoge dosis (suprafysiologische concentraties) voedingsmiddelen geen voeding meer, maar farmaceutica. En ook dat valt niet binnen ons domein.

“Goh, je hebt knie klachten, en je bent wat aan de zware kant, neem omega-3, want dan zijn je cellen in ieder geval goed in het opnemen van voedingsstoffen” en ik heb niet verder gezocht dan wat de verkoper mij heeft verteld dus dit zal wel kloppen. En zelf een RCT beoordelen en interpreteren en naast ander gepubliceerd materiaal leggen is zo veel gedoe.
Nee dus.

Dat is hetzelfde als dat de diëtist opeens je VKB-revalidatie gaat doen, of je personal trainer jouw medicatie gaat maken.
Omdat je er een artikeltje over hebt gelezen, het zelf wel eens ervaren hebt, affiniteit mee hebt, of een verkoper je een mooi verdienmodel schetst, maakt dat je nog niet bekwaam of bevoegd om een dergelijk advies te geven.
Dat we in de “gezondheidszorg” werken, maakt ons géén expert op alle vlakken in de zorg.

Verwijs naar de diëtist, die een op maat gemaakt advies geeft, al dan niet met supplementen, in overeenstemming met je medicatie, om zo op een verantwoorde manier aan je gewicht te werken, dan werken wij (fysio) ondertussen aan het belastbaar maken van jou en je knie.

Geen wonder dat wij binnen de zorg geen cent extra krijgen van overheid of zorgverzekeraar.
We doen maar wat ons logisch klinkt, zonder enige evidentie daarbij te gebruiken, of we geloven het eerste supplementen bedrijf dat een lezing komt geven in de praktijk.

De Illusie dat één supplement je van al je klachten helpt, is hetzelfde als één fysiotherapeutische interventie die alles verhelpt. Onzin.
In tegenstelling tot de geloofsovertuiging van de therapeut die alles manipuleert, of dry needelt.
En baat het niet dan schaadt het niet is een redenatie van slecht geïnformeerden. Meer is niet beter, ook jouw supplement niet. Want ook teveel water doodt.

Denk na. Volg de ontwikkelingen in het vak. Blijf bij je leest.

Het in kaart brengen van factoren die van invloed kunnen zijn op de fysieke klacht van persoon is waar wij als fysiotherapeut goed in (zouden moeten) zijn. Daar is onze screening, intake en anamnese voor bedoeld.
Inventariseer als fysiotherapeut de leefstijl van de persoon tegenover je en adviseer om die leefstijl positief aan te passen. Alle benodigde interventies zelf gaan uitvoeren is een tweede.

Ik verwijs in mijn netwerk door (of terug) naar o.a. huisartsen, personal trainers, diëtisten, psychologen en psychosomatisch therapeuten die ik vertrouw op het geven van gedegen advies en begeleiding.

Zo kan ik lekker fysiotherapie blijven doen.

Wat dat dan ook maar is.

(Visited 994 times, 1 visits today)