‘Kwart van fysiotherapie praktijken staat onder water’, door hun eigen gejank. NPO radar radio schreef er dit artikel over en sprak met Kitty en Henny (ik heb dat niet verzonnen).

Het terugkerende onderwerp binnen de fysiotherapie, de behandelindex, is het gehate kindje van de klas maar je moet er nou eenmaal aandacht aan besteden. Ja, het is een dom meetinstrument, het zegt niks over de kwaliteit die fysiotherapeuten leveren en zorgt voor veel ongemak bij de patiënt.

Afgezien daarvan gaat er toch heel wat mis in mijn beleving bij de radio, bij Henny, de artsen en Kitty.

Dus daar gaan we:

Als eerste het gejank van de fysiotherapie praktijken. Je business model is verkeerd, kwantitatief gaat boven kwalitatief, dus daar moet wat veranderen. Als het bestaan van de praktijk leunt op véél behandelingen per persoon, heb je ergens de verkeerde keuze gemaakt en dan vind ik het niet heel erg dat je praktijk onder water staat.

Als je zoveel moet behandelen, werkt je behandeling dus niet goed, stuur je niet aan op zelfstandigheid van de patiënt en leert deze afhankelijk te zijn van zorg. Kans gemist.

Daarnaast ga je voorbij aan de medische noodzakelijkheid van de behandeling. Naarmate de tijd vordert zou dit moeten afnemen en de zelfstandigheid evenals de verantwoordelijkheid van herstel van de patiënt toenemen. (Uitzondering zou kunnen zijn dat er een exacerbatie is van de klacht waarbij tijdelijk het aantal behandeling kan worden verhoogd). Fysiotherapie kan prima als monitorende rol worden gebruikt, terwijl de patiënt gebruikt maakt van de faciliteiten van de praktijk, maar dat hoeft niet gedeclareerd te worden als zitting fysiotherapie.

Vaker behandelen is niet synoniem voor efficiënt of doelmatiger behandelen. Minder behandelen ook niet.

Ten tweede hoop ik dat de Artsen die zeggen dat “Henny het meeste baat heeft bij dagelijkse fysiotherapie” eigenlijk bedoelen dat ze het meeste baat heeft met dagelijkse beweging/training (onder begeleiding). Ze moet bewegen, op geleide van klachten/kunnen, volgens een plan met opbouwende belasting. Maar dat kan (of zou ze moeten willen) ook prima met een kleine eigen bijdrage.

Dat de fysiotherapeut dat plan maakt snap ik, dat de therapeut er in het begin naast staat snap ik, maar dan is het toch echt Henny die het moet doen. Dan maakt het handje vasthouden van de therapeut de “behandeling” echt niet effectiever.

Ten derde betaalt niemand in Nederland die een zorgverzekering afsluit, voor ‘x’ aantal keer per week behandeling. Je hebt recht op het medisch noodzakelijke aantal behandelingen die de therapeut nodig acht. Daar komt dus de kunde van de therapeut kijken, die bepaalt hoeveel behandelingen nodig zijn en als het goed is komen we dan niet op 5 keer fysiotherapie per week uit, maar wel op 5 keer per week trainen, bewegen of oefenen. Thuis, in de praktijk, de sportschool, buiten of het zwembad, wat jij wil.

Je hebt niet recht op het maximaal aantal behandelingen dat er gedeclareerd kan worden per jaar. Je verzekert je tegen het risico voor behandelingen bij fysieke ongemakken die knetter duur kunnen zijn, maar medisch noodzakelijk. Het is GEEN gebruikspolis, zoals mijn abonnement van 2 keer per week crossfit, of mijn 10 rittenkaart bij de wakeboard baan.

Als je geen last hebt ga je niet heen om het op te maken omdat “je hebt er toch al voor betaald”. Je hebt er niet “al voor betaald”, je betaalt een f*cking schijntje van de werkelijke prijs. Daarom heb je überhaupt die verzekering, zodat mijn zitting je niet €33,- per keer kost. Want dan kom je niet.

Snelle rekensom: AV optimaal (36 behandelingen) bij De Friesland zorgverzekeraar kost €42,50 p.m. Dus dat is € 510,- voor 36 behandelingen.
Bij mij betaal je dan 36 x € 33,- = € 1188,-. Een verschil van € 678,-. Dat vind ik nogal een bedrag, voor iets waar je, ‘niet al voor hebt betaald’.
dealtje (Y)
Voor die € 678,- kan ik 4 keer naar Panama en terug omdat ik een dealtje had gevonden op vakantiepiraten voor € 155,-.
Daar heb ik wèl al voor betaald.

En dan hebben we het nog niet eens over de chronische indicatie, want na de eerste 20 behandelingen vanuit je AV of eigen portemonnee, kom je dus 5 keer per week, maal 33,- voor 52 weken, is € 8580,-. En daar heb jij al voor betaald…? Hoe dan?

Iemand anders betaalt daar wel voor, zo is het zorgsysteem in Nederland geregeld, we betalen individueel een fractie en met z’n allen het geheel. Zo houden we het betaalbaar, behalve als je alles opmaakt omdat jij vindt dat je daar recht op hebt.

Als vierde punt nog de opmerking, in het radio fragment, van de presentatoren, “dan maar vaak veranderen van fysiotherapeut zodat je in ieder geval je behandelingen vergoed krijgt”.
Uhm nee, Laten we vooral niet “zorg shoppen” stimuleren en halve trajecten doorlopen. Hier worden noch patiënt noch fysiotherapeut vrolijk van.

Als we allemaal wat meer inzetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit, blijft er meer ruimte over voor echte zorg bij langdurige trajecten zodat alle Henny’s de zorg krijgen die ze verdienen.

(Visited 498 times, 1 visits today)