Blijkbaar heeft mijn artikel “waarom diep squatten voor debielen is” flink wat reacties losgemaakt.
Daar ben ik blij mee, niet omdat ik nou graag andere mensen belachelijk maak, meh… misschien een beetje.

Vooral omdat mensen het altijd beter lijken te weten en aangezien ik ook zo’n persoon ben is het een gevalletje pot verwijt de ketel.

Maar ik zeg dus niet dat je mij moet geloven want immers, de menig van 1 fysiotherapeut of personal trainer is nietig bij wetenschappelijk bewijs. Zie maar:

(Foto credits: Rethinking fysiotherapie)

Afgezien van het feit dat ik andere mensen debielen noem en flink generaliseer, ben ik niet verantwoordelijk voor de interpretatie van het artikel. Dit omdat iedereen met z’n eigen ‘gekleurde’ bril het artikel leest en ik onmogelijk iedereen te vriend kan houden.

Voor de mensen die de nuance in het artikel niet hebben begrepen volgt hier de uitleg. Besef dat dit het equivalent is van ‘de clue van de grap’ uitleggen.

Maar goed,

Diep squatten is niet slecht, je maakt er niks stuk mee en kan in sommige gevallen dus voordeel opleveren boven de squat tot parallel.

Zoals in mijn vorige artikel werd benoemd zijn de atleten die het meest voordeel halen uit diep squatten de Crossfitter, Powerlifter en Olympic lifter. Ik dacht dat één zin in m’n vorige artikel hieraan besteden voldoende was, omdat de rest van het artikel ging waarom je het niet zou moeten doen en het doel van het artikel anders verloren zou gaan, maar goed.

De Powerlifter en Crossfitter halen er voordeel uit omdat een ‘lift’ pas telt als deze met de in de reglementen voorgeschreven techniek wordt uitgevoerd. #nolift

De Olympic lifter haalt er voordeel uit omdat de gewichten die ze willen liften, met Snatch of Clean, zo zwaar zijn dat het onmogelijk is om ze tot heel ver van de grond te trekken. De oplossing is ‘onder de bar duiken’. Hoe mobieler je bent, hoe dieper je kunt en als je onderin heel sterk bent maak je meer kans om ook weer uit deze positie te kunnen squatten. Dit zelfde principe geldt ook voor de Crossfit atleet. #lift

Hier is een heel specifieke relatie tussen de sport die je beoefent en de trainingsmethode en oefeningen die je daarbij toepast.asian-squat

Ook heeft het voordelen om diep te squatten als je een Aziaat bent in Azië.

En als je een squat toilet hebt.

of beide.

Hoewel het uiterst onprofessioneel is om als wetenschapper (ben ik niet) je zelf te citeren, wijs ik wederom terug naar mijn eerste artikel (link) waarin ik uitgeleg dat als je sport geen relatie heeft met je trainingsmethode of oefeningen die je kiest, je dus niet “optimaal” traint en jij jouw lichaam niet optimaal belastbaar maakt voor jouw sport specifieke bewegingen.

Door de reacties van fitboys en PT’ers begrijp ik dat zij spiegelgluren ook als sport zien en het vooral om volledige range of motion moet gaan om spierlengte te behouden.

Als het gaat om maken van gains is het voor de quadriceps voldoende om een parallel squat te kunnen. Daarnaast als je consequent zou zijn in je training, moet je ook de leg press onder parallel trainen, maar dat zie ik dan ook weer niemand doen.
Voor de hamstrings hebben we de Deadlift, voor de billen de Hip thrusters. Zo kun je dus zonder beperkingen alle spiergroepen trainen voor maximale hypertrofie.

S&CphotoGeloof mij nou maar (of niet, volgens de piramide hierboven) dat spierlengte niet verandert met welke vorm van training dan ook, omdat origo en insertie van de spier niet opeens op een andere plek in je lichaam komen. Maar het geeft wel specifiek kracht in relatie met de oefeningen die je kiest. Zie foto of Lees hier.

Dit is een ander verhaal bij een ‘contractuur‘ waarbij wel een verkorting van spieren en pezen en gewrichtskapsel ontstaat na lange tijd van immobilisatie, door bijvoorbeeld gips of een spalk of spasticiteit.

Daarnaast lijkt het me logisch om gewrichten te bestuderen en hun bewegingsuitslagen te kennen, plus de variaties die er binnen de mens zijn in mobiliteit.

Hier een aantal foto’s die de variatie in heupkop en heupkom laten zien. De variatie in anatomie zorgt er voor dat iemand vanuit een brede of smalle stand een squat kan maken, de tenen daarbij naar voren of opzij wijzen en of een persoon überhaupt een diepe squat kan maken vanwege de diepte van de heupkom zonder daarbij tegen een de botrand van het gewricht loopt te drukken. Geen enkele vorm van fascia flossen, foamrollen, rek of strek gaat hier verandering in brengen.

heupkom
heupkom

Zie in de foto hierboven hier het verschil in richting die de opening van de heupkom op wijst. Dit beïnvloedt de breedte van de squat en hoe diep de sporter kan komen.

heupkop
heupkop

Zie in de foto hierboven het verschil in hoek van de femurhals, Zo is de ene hals langer dan de andere en is wederom de hoek van de femurkop anders. Dit beïnvloedt de mechanica van de squat.

Femur
Femur

Zie in de foto hierboven het verschil in de hoek van de femurhals in het frontale vlak.

bekken
bekken

Zie in de foto hierboven wederom het verschil in de richting van de heupkom. Links iets meer naar voren en omhoog, rechts meer naar beneden en opzij. (Foto credits the movementfix)

Dus er is niet één squat die de goede is. Anatomisch gezien niet en sport specifiek gezien niet en dat Olympisch talent en heupdysplasie misschien wel dichterbij elkaar ligt dan je denkt, link.

Als professional heb je de taak om uit te zoeken wat de optimale squat hoeken zijn voor jouw klant, plus daarbij de juiste squat te kiezen voor het doel (quarter, half, parallel of deep squat) Dieper is niet altijd beter (pun intended).

Maar het meest jammere in de reacties is dat alle lezers volledig voorbij zijn gegaan aan de laatste alinea van mijn eerste artikel.

Dus komt ie nog een keer:

“Dat er een oefening wordt voorgeschreven aan een klant die het anatomisch gezien niet kan, maar de trainer wel wil dat het gebeurd, en de oefening bovenal pijn doet…. pijn…. ik bedoel dus pijn!!!!

Als er iets een signaal is dat jij, meneer de trainert, iets verkeerd doet is dat het wel

Ik schrijf met opzet “oefening” in deze zin omdat het dus irrelevant is welke oefening dat is. Als het niet sport specifiek is, anatomisch niet kan en bovendien pijn doet dan is elke oefening die je hier invoert “voor debielen”.

Maar blijkbaar vindt men het belangrijker om de fysiotherapeut te demoniseren in zijn kennis over krachttraining, blijkbaar weet een fysiotherapeut alleen iets over blessures maar niet hoe een gezond lichaam werkt, maar echt, hoe dan? ik bedoel.. echt? En is het redden van de reputatie van personal trainers belangrijker.

Zorg dat je je prioriteiten even op orde hebt, net als je kennis, dan praten we weer verder.

(Visited 1,482 times, 1 visits today)