Het is weer bijna tijd voor het einde van het jaar en dat betekent dat we de laatste behandelingen nog even moeten opmaken uit ons AV pakket, omdat we daar al voor hebben betaald? En omdat fysiotherapeuten een soort kroeg DJ’s zijn, “u vraagt wij draaien”, helemaal niet autonoom en klinisch redenerend; glijden, manipuleren en tapen we er lustig op los omdat de verzekering toch wel betaalt.

Je hebt nog iets tegoed zeg je? Nee. Dat heb je niet.

Waar betaal je dan voor?

Niemand in Nederland betaalt een zorgverzekering, voor ‘x’ aantal keer per week behandeling. Je hebt recht op het medisch noodzakelijke aantal behandelingen die de arts of therapeut nodig acht.
En als dat er 4 zijn, ben je snel, effectief en goedkoop van je klachten af, en zijn die overige 8 dus niet nodig.

Ik heb recht op een operatie, maar ik ga niet nu alvast een datum inplannen voor een nieuwe kruisband, want die zit er nog, dus waarom dan opereren? “Omdat ik er recht op heb? ik betaal daar toch premie voor?” 

Daar komt dus de kunde van de arts/therapeut kijken, die bepaalt óf er een indicatie (überhaupt een reden) is voor een behandeling. Zo niet, dan niet dus. (Als therapeuten besluiten om niet te behandelen is dat ook een optie, en een verdomd goede soms). 
En maar 6 van de 12 behandelingen te hebben gebruikt, is géén reden. 

Als er een indicatie is om over te gaan tot behandeling, bepaalt de therapeut hoeveel behandelingen er nodig zijn. De invulling van die behandeling gebeurd op basis van wetenschappelijke evidentie, klinische expertise en wensen van de patiënt. Je weet wel de drie pijlers van EBP.

Huh?

Jij, als patiënt, hebt niet recht op het maximaal aantal behandelingen dat er gedeclareerd kan worden per jaar. Ten minste niet als er geen reden toe is. Wellness is géén reden. Het is geen abonnement, of strippenkaart.
Je verzekert je tegen het risico voor behandelingen bij fysieke ongemakken die knetter duur kunnen zijn, maar medisch noodzakelijk. Het is géén gebruikspolis, zoals mijn 10 rittenkaart bij de saunashop of uv-stralenverkoper.

Daarnaast…. als je naar de fysio ging omdat het zo “lekker” is, doet je therapeut echt iets verkeerd.

Als je geen last hebt, ga je niet heen om het op te maken omdat “je er toch al voor hebt betaald”.
Je hebt er niet “al voor betaald”, je betaalt een schijntje van de werkelijke prijs. Daarom is die verzekering er überhaupt, zodat mijn zitting je niet €33,- per keer kost. Want dat is te duur? Dus je betaalt er eigenlijk helemaal niet voor.

Ik steek niet elke week m’n huis in de fik omdat ik een brandverzekering heb, omdat ik er “al voor heb betaald”.
Ik tik niet elke 3 maanden een ruit in, omdat ik een inbraakverzekering heb waar ik “al voor heb betaald”.
Ik laat niet elk jaar mijn motorblok reviseren omdat ik een all-risk verzekering heb op mijn motor, omdat ik er toch “al voor heb betaald”.

Het zijn risico’s op dure onkosten die ik afkoop tegen een kleine premie per maand, voor het geval dat een idioot m’n huis in de fik zet, of iemand ongevraagd in ninja kostuum op slinkse wijze mijn collectie bonsai boompjes wil onteigenen.

Hoe duur kost dat?

Snelle rekensom: AV optimaal (36 behandelingen) bij De Friesland zorgverzekeraar kost €43,50 p.m. Dus dat is € 522,- voor 36 behandelingen.

Bij mij betaal je dan 36 x € 33,- = € 1188,-. Een verschil van € 666,-. Dat vind ik nogal een verschil in bedrag, voor iets waar je, ‘niet al voor hebt betaald‘.

Voor die € 666,- kan ik 4,5 keer naar Kaapverdië omdat ik een dealtje heb gevonden op vakantiepiraten voor € 139,-.
Daar heb ik wèl al voor betaald.

En dan hebben we het nog niet eens over de chronische indicatie, want na de eerste 20 behandelingen vanuit de AV of eigen portemonnee, kom de patiënt dus 5 keer per week, maal 33,- voor 52 weken, is € 8580,-. En daar heeft deze patiënt al voor betaald…? Hoe dan? Met de Basis premie? Nee, want die is ongeveer €100,- *12 = €1200 +380 eigen risico, = €1580,- dus dan blijft er nog tyfus veel geld over, die “niet al betaald is”!

Iemand anders betaalt daar wel voor, zo is het zorgsysteem in Nederland geregeld, we betalen individueel een fractie en met z’n allen het geheel.

Een solidariteitssysteem zoals we dat hier noemen. Zo houden we het betaalbaar, behalve als je alles opmaakt omdat jij vindt dat je daar recht op hebt. Of dat je therapeut akkoord gaat om deze wellness behandelingen te declareren op solidair Nederland. Maar wel lopen zeiken dat de premie en het eigen risico elk jaar omhoog gaat. En de tarieven niet.

Hoe behandel je dan?

Als therapeut deze mensen wel behandelen, zonder dat er een indicatie is, is dus dom. Je benadeelt jezelf, door onnodige behandelingen uit te voeren, waardoor jouw tarief, (en nog belangrijker, de mijne) niet omhoog gaat, maar de verzekeringspremie wel.
Daarnaast ben je als paramedicus onethisch bezig door iets te doen dat geen indicatie heeft (zoeken naar iets dat er niet toe doet, is ziek maken), dus niet nodig is, en niet als zodanig gedeclareerd mag worden. Maar we wel lekker doen hé..
Onethisch handelen plus fraude is debiel en duur.

Ja, maar preventief dan?
Preventief, masseren, manipuleren, dry needlen, mobiliseren of laten checken of je nog recht staat bestaat niet.
Wil je echt iets preventief gaan doen, moet je stoppen met roken, te veel alcohol drinken of teveel zitten. Meer bewegen, een abonnement op een sport (of gym) nemen en gestructureerd en gedisciplineerd werken met een progressief plan, dat is afgestemd op je huidige belastbaarheid, om je fysieke en mentale gesteldheid naar een hoger niveau te helpen. 

En daar dan zelf voor betalen. Want ‘If you pay, you pay attention’.

En nu dan?

Voor de therapeuten: Lekker uit eigen zak laten betalen voor je wellness behandelingen die “zo lekker” zijn, of naar een masseur sturen voor 30 minuten “blij dat ik glij” en je vak eindelijk een keer serieus nemen. 

Voor een ieder ander die dit leest. Goed rekenen wat het je volgend jaar gaat kosten en solidair Nederland niet laten opdraaien voor de kosten van jouw ‘pleziertje’. 

(Visited 625 times, 1 visits today)